Mihail Agafiţa

mihail-agafita

Considerat unul dintre cei mai talentați dirijori ai generației sale, Mihail Agafița a dirijat peste 650 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Italia, Polonia, Cehia, Ucraina şi Belarus, precum și diverse turnee in Germania, Danemarca, Grecia și Portugalia.

Născut în anul 1973 în Republica Moldova a studiat dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chișinău, continuând apoi studiile la Universitatea Națională de Muzică din București sub îndrumarea maestrului Dumitru Goia.

Este prim dirijor și director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale din Republica Moldova, unde este angajat din anul 2004, iar ântre anii 2009 – 2013 a fost dirijor permanent al Filarmonicii “Transilvania” din Cluj.

Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale.

Participă la prestigioase festivaluri din Europa și are în repertoriu lucrări din cele mai diverse epoci stilistice, de la preclasic la muzică contemporană, inclusiv prime audiții mondiale.

În anul 2016, prin decret prezidenţial a fost desemnat cu cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – „Artist al Poporului”, pentru performanţe remarcabile și prestație scenică extraordinară.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în anul 2010, Republica Moldova), dirijorului Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

În februarie 2012, în semn de apreciere pentru merite deosebite şi pentru contribuţia adusă scenei lirice, Opera Naţională Română din Cluj i-a conferit trofeul “Lya Hubic”, iar în ianuarie 2016 Ministerul Culturii al Republicii Moldova i-a acordat maestrului premiul „Gavriil Musicescu” pentru contribuție excepșională la promovarea creației simfonice și prestație deosebită în spectacole de excepție.

Prezența maestrului Mihail Agafiţa la pupitrul Philharmonic Proactive Orchestra în calitate de dirijor și manager principal oferă un standard purtător de inovație și excelență artistică.

Mai multe informații despre dirijorul Mihail Agafiţa le puteți găsi pe site-ul:

www.mihailagafita.com